İstanbul her zaman bir buluşma yeri ve bir geçiş noktası olmuştur. Doğu ve Batı'nın kavşağında yer alan İstanbul, kolay hava bağlantıları sunmaktadır. İstanbul'a gidip gelmek hiç bu kadar kolay olmamıştı. Yılda 25 milyondan fazla yolcu kapasitesiyle İstanbul, şaşırtıcı bir şekilde ulaşılabilecek bir mesafededir - aslında çoğu Avrupa şehrinden üç saatten daha kısa bir uçuş mesafesindedir.
İstanbul Havalimanı, Uçak Bakım ve Onarım Merkezi'ne ev sahipliği yapmakta ve AB standartlarında hizmet vermektedir. İki paralel pist arasında 700.000 metrekarelik bir alana kurulu bu merkez, Türkiye'ye uluslararası standartlarda hizmet veriyor ve Türk havacılık sektörünün geleceği için umut vaat etmektedir. Türkiye'de yükselen bir iş kolu haline gelen uçak bakım ve onarım sektörü, kurulan merkez sayesinde dünya çapında da sektör lideri olma fırsatı yakalamaktadır.
İstanbul Havalimanı, Doğu'dan Batı'ya geniş bir coğrafyanın merkezi olan İstanbul'u son derece yüksek kapasitesi, çeşitli tesisleri ve sağlam altyapı imkanlarıyla güçlendirmektedir. Aktarma yolları açısından stratejik bir konuma sahip olan İstanbul, ABD ile Avrupa'nın yanı sıra Orta Doğu, Orta Asya ve Kuzey Hindistan arasındaki transit uçuşlar için de cazip bir merkez konumunda olmaktadır.
İstanbul Havalimanı bugün 120'den fazla ülke, 60'tan fazla başkent, 250'den fazla dış hat ve 50'den fazla iç hat noktasına bağlantı sağlayan çeşitli kıtalarda toplam 146 noktaya 3 saat içinde seferler başlatıyor. Havalimanı tam kapasite ile hizmete girdiğinde uçuş noktası sayısı 350'yi geçecek.
Şehre İtalya, Yunanistan ve diğer Akdeniz ülkelerinden gemilerle ulaşılabilir ve ayrıca kruvaziyer gemileri ve kiralık yatlar için önemli bir uğrak limanıdır. Kara yoluyla, birkaç demiryolu hattı Türkiye'yi komşu ülkelere bağlamaktadır ve İstanbul'u Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu'daki diğer şehirlere kolayca ve uygun maliyetle bağlayan birçok otobüs hattı bulunmaktadır. Karayolları, İstanbul'a giriş ve çıkış için giderek daha uygun hale gelen bir başka alternatifi temsil ediyor.
Havalimanının şehir merkezine oldukça uzak olması, taksi ile Taksim veya Sultanahmet'e gitmek size biraz pahalıya mal olabilir.
Onları bulmak için havaalanından çıkın ve hattaki birini seçin. İstanbul'da taksiler sarı veya açık mavidir, başkasının arabasına binmeyin. Bir İstanbul taksisinde maksimum yolcu sayısının 4 olduğunu lütfen unutmayın.
İstanbul'un ikinci havalimanı olan Sabiha Gökçen, şehrin Anadolu yakasında bulunuyor. Sabiha Gökçen'den şehre ulaşmanın da birkaç yolu var.
Etrafta dolaşırken pazarlık ile yolculuk etmeyin mutlaka taksimetreyi açtırın.
İstanbul, Doğu Avrupa Saat Dilimi'nde yer almaktadır. Doğu Avrupa Standart Saati (EET), Greenwich Ortalama Saatinden (GMT+3) 3 saat ileridir.
Türk LirasıTürkiye'nin resmi para birimidir. Banknotlar 5, 10, 20, 50, 100 ve 200 TL'lik kupürlerdedir. Madeni paralar 1, 5, 10 ve 25 Kuruş ve 1 Lira olarak gelir.
ATM'ler ülkenin her yerinde bulunabilir. Hepsi yabancı dil seçeneği sunuyor ve Türk Lirası ödüyor. Nakit çekme limitleri bankadan bankaya değişmekle birlikte 800 TL ile 1.500 TL arasında değişmektedir.
Döviz bürosu olarak bilinen döviz büroları ülkenin her yerinde bulunmaktadır. Çalışma saatleri çoğunlukla Pazartesiden Cumaya, 09:00 - 17:00 arasındadır. Atatürk ve Sabiha Gökçen Havalimanı gelen yolcu bölümünde 24 saat açık döviz büroları bulunmaktadır. Ayrıca alışveriş merkezlerinde ve turistik bölgelerde bulunan döviz büroları cumartesi günleri ve geç saatlerde hizmet vermektedir. Sultanahmet ve Taksim gibi oldukça turistik semtlerde ABD Doları ve Euro kabul edilmektedir, ancak oranlar genellikle rekabetçi değildir.
Kredi kartları yaygın olarak kullanılır ve kabul edilir. Ziyaretçiler Visa ve Mastercard'larını kullanabilirler ancak Amex ve Diner's kartları genellikle kabul edilmez.
Seyahat çekleri bankalarda veya postanelerde değiştirilebilmektedir. Yanınızda geçerli bir pasaportunuzun olması gerektiğini unutmayın.
İstanbul ve Türkiye'de görülecek çok şey var. Kongre boyunca, Eski Şehir olarak da bilinen Tarihi Yarımada'nın ünlü yerleri ve Boğaz gezileri de dahil olmak üzere çeşitli turlar sunulacaktır. Türkiye'nin Ege, Anadolu ve Akdeniz bölümleri de çeşitli eski uygarlıkların arkeolojik alanlarıyla doludur ve sunulan kongre öncesi ve sonrası turlarda ziyaret edilebilir.
İstanbul, bütçeniz ne olursa olsun bir mutfak keyfidir. Basit işçi lokantaları ve kaldırım kafelerinden üniformalı garsonların bulunduğu lüks mutfak saraylarına kadar, Türk mutfağı iyidir ve paranın karşılığı rakipsizdir.
Tipik bir Türk yemeği genellikle çeşitli sebzelerle birlikte kuzu, koyun eti ve dana etinden oluşur. Pilav, her türlü börek, bulgur, kuru fasulye, zengin zeytinyağı ve sebzeler de yaygın garnitürlerdir. Köfte, şiş ve döner de klasik yemeklerdendir.
Kıyı konumu nedeniyle balık da popülerdir, ancak genellikle ızgara veya zeytinyağı ve limon suyu ile kızartılmış gibi basit bir şekilde pişirilir. İstanbul, Türkiye'nin ticaret ve kültür merkezidir; Koreli, Rus, İtalyan, Çin gibi birçok milletten restoran var. Amerikan tarzı fast-food mağazaları daha popüler hale geliyor, ancak hızlı bir atıştırma için kebap ve atıştırmalıklar sunan çok sayıda küçük paket servisi olan restoranları doldurmak daha uygun. Tipik küçük restoranlarda, özellikle ticari ve ticari alanlarda, genellikle düşük maliyetle kaliteli yöresel mutfağın tadına bakmak kolaydır.
Türkiye'nin elektrik sistemi, gömme duvar prizlerine uyan yuvarlak uçlu Avrupa tarzı fişlerle 220 volt, 50 Hz ile çalışır. ABD cihazlarını kullanmak için bir voltaj dönüştürücüye ve fiş adaptörüne ihtiyacınız olacak. Evrensel bir adaptör ve dönüştürücü kiti almanızı öneririz.
Kayıt ücretlerine katılımcıların ferdi kazalara, hastalığa ve herhangi bir tarafın iptaline, hırsızlığa, kişisel eşyalarının kaybolmasına veya zarar görmesine karşı sigortaları dahil değildir. Katılımcılara seyahat, konaklama, iptal ve kişisel eşyaları kapsayan yeterli kişisel sigorta yaptırmaları tavsiye edilir.
Seyahate çıkmadan önce tam kapsamlı sağlık sigortası içeren bir seyahat sigortası poliçesi yaptırmanız önerilir. Bazı durumlarda, yalnızca Avrupa'ya özel bir seyahat sigortası poliçesinin İstanbul'un Anadolu yakasında sizi kapsamadığını unutmayın.
Binbir Renk ve Kokunun Şehri olarak ünlenen İstanbul, alışveriş tutkunları için adeta bir cennet. Turistik bölgelerde sokaklarda çok çeşitli geleneksel halılar, mücevherler, altın ve deri eşyalar satın alınabilir veya şehrin Türk markalı ürünlerin bulunduğu modern alışveriş merkezleri ziyaret edilebilir. Mağazalar pazartesiden cumartesiye 08:00 - 21:00 saatleri arasında açıktır. Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı saat 8:00'de kapılarını açar ve 19:00'da kapanır. Büyük alışveriş merkezleri haftanın yedi günü 10:00 - 22:00 saatleri arasında açıktır. Dükkanlar öğle yemeği için kapanmaz.
Hizmet bedelleri tüm mal ve hizmetlerin maliyetine dahildir. Zorunlu olmamakla birlikte, iyi hizmet için küçük bir bahşiş adettir. Kural olarak, toplam faturaya yaklaşık %10 ekleyin. Kredi kartı ile ödemelerde nakit bahşiş tercih edilmektedir.